天全小學
Tianquan Elementary School
雅安
Ya An
2011





天全小學設計面臨的挑戰是: 如何把一個兩千兩百人的五十一個班級的學校,配合著學生由六歲到十二歲年齡逐漸成長的過程,安排成幾個尺度適當,學生們會具有空間認同感的小社區與空間?怎麽樣的空間大小與組團關系,是適合一群少年探索成長的學習空間?如何在一個個人的個體價值與兩千個人的集體認同之間,尋找並加入一種中間的尺度,作為適合的學習與生活場所?如何可以將一個上千人的大尺度的廣場空間,轉化成為幾個有不同個性的遊戲與交流的空間?設計面臨的關鍵挑戰是,如何突破以管理思維出發功能分區,在“教學樓”、“藝術樓”、“師訓樓”的思維之外,探索一種以人本學習出發的社群空間配置關系?

在學校,年級,班級與自我之間,天全一小希望建立配合不同社群的中間尺度,如同衣服的尺碼,找到了適合學生空間自主的關鍵尺度,在設計裏建立不同個性的院落空間,形成了幾個中間尺度的,完善的生活與學習圈。
For a school that has nearly two thousands students and 50 classes, the challenge is how to make spaces of appropriate scale for children of smaller groups to have their spatial identities. Rather than using large scaled linear or L-shaped mid-rise blocks that conventional school design does, this project interlocks, rotate and overlap single leveled linear module of blocks, create a series of inter-connected small courtyard unit of 10 by  10 meters.

This layout managed to have classrooms on the ground level have their own courtyard and tree, while those on the upper levels have their own terrace garden. Each four classrooms would be able to share a big tree, sand pit, deck garden and veranda in their won courtyard cluster. Children thereforewould not always have to rush along the hallway and run several flights of stairs down to the large playground during the short recess time. The classrooms on the upper level are all facing south, so to provide shading for classrooms on the lower level facing east and west. It intend to create rich spatial experiences for the school like a village, allow children to wonder and explore, running along alleys and streets, learning and growing up in-between spaces of large and small.




© Wang Weijen Architecture. All Rights Reserved.