界首村村落空間重建
Jieshou Village Hall
松陽
Songyang
2017





界首村位於松陰溪流域北側,是古驛道進入松陽交界的第一個村落,故名界首。界首由於土地肥沃農業發達加上地理位置的優勢,歷史上就是松陽平原周邊一個富庶的村落。明清時期貿易的發展,讓界首逐漸沿著松陰溪畔發展出一條繁榮的商鋪街,和沿街的牌坊與重要的公共建築。這兩年配合松陽縣的歷史村落的保護與修復,沿著界首老街由北到南,透過七零年代大會堂的修復重建、會堂背後的溪畔廣場、對面禹王廟的遺址花園、周邊居易堂與卓廬四合院的公共空間,以及南側地景復育與遊客站亭的設計,對界首的公共建築展開了針灸式的改造,期望在改善村民公共空間的同時,也逐漸的帶動起界首的文化生態旅遊。

設計藉由保存更新七零年代的文革歷史建築,重建界首村明清以來禹王廟、戲臺、驛道與松蔭溪的象征關系。除了修復更新原有的木桁架大跨距會堂,更打開了會堂前後的建築立面,透過植入通透的現代材料,建立了界首村縱向聚落老街與水岸山景的橫向連結,將會堂空間轉化成為嶄新的城市空間剖面。經由會堂建築背立面開間退縮,空間經驗前後反轉,在背立面形成新的建築前廊,彰顯面對松蔭溪的廣場與地景聯系。透過強化建築兩側的磚墻深度,設計凸顯空間內外展示窗的雙面個性,帶動建築的空間敘事。新會堂的建築不但意圖成為村民日常生活與旅遊展示共織的公共空間,更成為修補不同歷史階段建築痕跡與記憶的橋梁。
For a school that has nearly two thousands students and 50 classes, the challenge is how to make spaces of appropriate scale for children of smaller groups to have their spatial identities. Rather than using large scaled linear or L-shaped mid-rise blocks that conventional school design does, this project interlocks, rotate and overlap single leveled linear module of blocks, create a series of inter-connected small courtyard unit of 10 by  10 meters.

This layout managed to have classrooms on the ground level have their own courtyard and tree, while those on the upper levels have their own terrace garden. Each four classrooms would be able to share a big tree, sand pit, deck garden and veranda in their won courtyard cluster. Children thereforewould not always have to rush along the hallway and run several flights of stairs down to the large playground during the short recess time. The classrooms on the upper level are all facing south, so to provide shading for classrooms on the lower level facing east and west. It intend to create rich spatial experiences for the school like a village, allow children to wonder and explore, running along alleys and streets, learning and growing up in-between spaces of large and small.




© Wang Weijen Architecture. All Rights Reserved.