香港中文大學(深圳)學生活動中心 
Chinese University of Hong Kong (SZ) Student Centre
深圳
Shenzhen
2017




中大深圳校園的學生中心設計,延續了傳統嶺南建築豎向天井與橫向穿廊,交錯穿透的空間關系,轉化為層層上升的序列院落與天井平臺,將學生由低層逐漸帶上高層的半戶外合院與後山的景觀。建築面對校園綠地中心廣場背靠坡地山體,對外空間以長廊方院連接北側的圖書館和東側的教學樓,對內空間強化和校園綠地與背後山體的視覺引導,以序列臺階和平臺組成,貫穿建築的半室外穿廊為空間中軸,層層框景步步高升。學生可以分別從校園不同高層的廣場進入中心,依次由不同層的平臺進入餐廳,多功能廳和學生社團。配合穿廊軸線和空間功能,建築在不同高層和區位安排了大小和類型不同的院落聯系自然,這些室內與室外的空間不但是學生活動理想的互動廣場,更形成了調節通風采光與遮蔭舒適的微氣候環境。

The student center of Shenzhen Campus of Chinese University of Hong Kong inherited the vertical yard and the horizontal corridors from traditional Lingnan architecture. Intersected space are transformed into a number of ascending courtyards and platforms, which bring students from lower level to the semi-open courtyards and landscape of the back hill on a higher level. This building faces the central plaza and leans back on the slope of the hill, and it is connected with the library at the north and the teaching buildings at the east. The interior space of the student center aims at vision guiding towards the green space in campus and the hill. Stairs and platforms penetrate through the building and forms a series of semi-open space, and while the space moves up, it also frames layers of view. Students can enter the center on platforms of different level from other buildings in the campus, to go to the canteen, the multi-function room, or the students clubs. Along with the circulation space, there are courtyards on different locations and levels, to connect with the nature. These corridors and courtyards are not only ideal communal space for students, but a space of micro-climate, to give better ventilation and light to the building.



               
© Wang Weijen Architecture. All Rights Reserved.