香港中文大學(深圳)圖書館
Chinese University of Hong Kong (SZ) Library
深圳
Shenzhen
2017









香港中文大學深圳校園的圖書館設計,將六層大面積樓板的量體,拉開成上下各三層的兩個交錯的C字形線性量體,經由轉折和架空,配合了校園的入口朝向與綠地入軸線,保留了由中央綠地到山體的視線穿透性,也維系了校園自然坡地的完整性。

建築以多層挑高的書架天光大堂為空間中心,延展到線性量體底端,觀山框景的圖書閱覽室。圖書館室外的空間序列“庭/廊/院/臺”配合了室內空間序列的“廳/堂/室”,表達了室內外雙重框景的空間張力。設計以高藏書效率的結構模組為規劃基礎,利用內外墻體的過渡與木條和金屬板遮陽,將間接光源引入室內的閱覽空間。建築立面以退縮的外廊和開展的實墻,架起厚實而輕微曲折的上層量體,隨著觀者在校園的步換景移,呼應了傳統的屋瓦舉折與鳳凰展翅的大學意象。

The design of library of Shenzhen Campus of the Chinese University of Hong Kong breaks the six-floor large volume into two three-floor C shape volume. Through turning and elevating, it becomes coherent with the entrance and green land of the campus, keeps the sight from central green land to the hill, and also maintain a natural landscape for the campus.

The library’s center is a hall with multi-storey-high book shelves and skylight. This space extends all the way to the bottom of the building, which is the reading room. The outdoor spaces of the library are yards, corridors, and platforms, and they fit to the indoors hall and rooms, creating frame view for both interior and exterior. The design is based on a high storage efficiency module, and lead indirect light to the reading space through transition from external wall to partition and wood and metal sunshade. On the elevation we designed recessed veranda and opened wall, to support a thick and flexural upper volume. And along with people’s walk, they get various views of this building with traditional image and temperament of a university.

© Wang Weijen Architecture. All Rights Reserved.